Itthon viszonylag bejáratott karácsonyi menüt teszünk az asztalra. Halat eszünk, kacsasültet, töltött káposztát, az ízeket pedig többnyire mákos és diós bejglivel zárjuk. Az Egyesült Államokban azonban ennek nincs nagy hagyománya – a hálaadással ellentétben, ahol a főszerepet a pulyka és a sütőtök kapja. Az amerikaiak karácsonyi menüje változatos, nincs ez másképp az amerikai elnökökkel sem. Nem csak ízekben, de mennyiségekben is találunk különbséget. Némelyikük egészen szerény menüt sorakoztatott fel, mások pedig igazi lakomát rendeztek, annak ellenére, hogy az étkezésüket az elnököknek a kezdetektől fogva maguknak kell finanszírozniuk.

George Washington, az Egyesült Államok első elnöke (1789. április 30 -1797. március 4.) óriási házában a Washington melletti Mount Vernonban annak idején hatalmas karácsonyi eszem-iszomokat tartottak. A menü többek között: hagymaleves, homár, párolt hering, sült malac, dióval töltött pulyka, retekszósszal megöntözött főtt marhahús, mandulás sült zeller.

 elnok karácsony

Franklin Delano Roosevelt elnök (1933. március 4 - 1945. április 12.) 1941-ben már igencsak sovány ünnepi vacsorát költött el, mivel az Egyesült Államok ekkor még alig mászott ki a nagy gazdasági válságból, és dúlt a második világháború is. A Fehér Ház pedig igyekezett az ország háborús áldozatvállalását tükrözni a karácsonyi menüvel is - pedig az elnöknek díszvendége is volt, a brit Winston Churchill személyében. A menü: egyszerű leves, vékony szelet pirítós kenyér, pulyka és szósz, s hozzá köretként zöldbab.

 elnok karácsony

Richard Nixon (1969. január 20 -1974. augusztus 9.) és felesége nem adott nagy vacsorát, a Fehér Házban csupán a család és néhány barát gyűlt össze, meglepő módon hálaadás-napi menüvel várták a családot: áfonyaszószos pulyka és sütőtök-sütemény volt terítéken.

 elnok karácsony

Bill Clintonék (1993. január 20 - 2001. január 20.) viszont rengeteg vendéget fogadtak és terülj-terülj asztalkámmal várták a meghívottakat. Pulyka, homár, édes krumpli és krumplipüré, zöldbab, brokkoli, ambrózia és különféle gyümölcsök, valamint speciális arkansasi recept szerint elkészített krumplipuncs várta az ínyenceket.(Bill Clinton korábban Arkansas állam kormányzója volt, így onnan sokféle receptet hozott a Fehér Házba.)

 elnok karácsony

George W. Bush (1989. január 20 - 1993. január 20., majd  2001. január 20 - 2009. január 20.) és családja az elnöki pihenőhelyen, Camp Davidben töltötte a karácsonyokat, pulykát, édes krumplit, gyümölcssalátát, sütőtököt, dióspitét szolgáltak fel nekik.

 elnok karácsony

Barack Obama (2009. január 20 – 2017. január 20.) és családja hawaii steaket, krumplit, zöldbabot és pitét, valamint sajtot fogyasztott karácsony estéjén.

 elnok karácsony

Donald Trump (2017. január 20 - ) újonnan megválasztott amerikai elnök menüjéről egyelőre nincs hír, de twitter oldalán biztosan ír majd róla, ha engedik.

elnok karácsony